Hvordan tilbakestille en Mac OS X og installere operativsystemet på nytt

Hvordan tilbakestille en Mac OS X og installere operativsystemet på nytt

Det er et faktum at datamaskiner bremser ned. Noen ganger er det på grunn av slitasje, men det kan også være noe så enkelt som at harddisken din fylles opp med filer som ikke lenger trengs. Eller viktige operativsystemfiler som slettes ved et uhell. Når dette skjer, er det på tide å vurdere å installere operativsystemet på nytt. Det er en monumental smerte i nakken da det ikke er en kort prosess, men i tilfellet med MacOS er det en enkel prosess. Du trenger imidlertid en internettforbindelse, så ikke tenk på å gjøre det på bussen eller noe.

Trinn 1: Sikkerhetskopier alle viktige filer

Dette er alltid det første trinnet før du installerer et operativsystem på nytt. Slett deretter alle unødvendige filer, og kjør deretter backup av resten på skyminne, en USB-pinne eller en flyttbar harddisk. Husk å sikkerhetskopiere iTunes-biblioteket, iMovie-databasen og Photos-databasen også. Disse kan dras til en bærbar lagringsenhet og deretter dras tilbake til datamaskinen etter at denne prosessen er fullført. Hvis du bruker Time Machine, er denne sikkerhetskopieringsprosessen veldig enkel.

Trinn 2: Deaktiver FileVault

Aktivering av FileVault forhindrer deg i å formatere og installere harddisken på nytt. Gå deretter til Systemvalg -> Sikkerhet og personvern og slå den av. Dette kan ta opptil 30 minutter, så vær tålmodig. Ta en kaffe eller noe.

Trinn tre: Har du kryptert oppstartsdisken?

Av sikkerhetsgrunner bør du ha kryptert oppstartsdisken helt fra begynnelsen. Den lille ulempen med dette er at hvis du glemmer krypteringspassordet, vil du aldri kunne låse det opp igjen, og du vil aldri kunne installere MacOS på nytt. Stol på meg, jeg snakker fra en veldig bitter erfaring her. Forutsatt at du kjenner passordet, start datamaskinen på nytt og hold nede CMD + R-tastene samtidig.

Dette vil da vise deg låseskjermen ovenfor (som jeg måtte fotografere siden jeg ikke kan ta skjermbilder på dette stadiet). Skriv inn passordet ditt og skjermen endres for å vise deg dette. Igjen, jeg måtte ta et bilde med iPhonen min, så jeg beklager den ikke så perfekte kvaliteten. Hvis du ikke vet passordet ditt, er du seriøst uheldig ettersom ikke engang Apple vil låse det opp for deg.

Trinn fire: Slett innholdet på harddisken

Som du kan se fra menyen ovenfor, er det et alternativ som heter “Diskverktøy”. Velg det og velg deretter disken som operativsystemet er installert på. I mitt tilfelle er det bare én disk, men hvis du dual-booter, vil du ha mer enn én. Klikk nå på “Slett” og et lite vindu vil dukke opp som ber deg om ønsket navn på den nylig formaterte stasjonen og filformattypen (APFS). Jeg vil anbefale å la dem være som de er.

Å slette tar bokstavelig talt sekunder (i alle fall etter min erfaring). Når du er ferdig, skal “Brukt”-delen av disken være liten (i mitt tilfelle, 20KB). På dette tidspunktet er alt på datamaskinen borte. Lukk Diskverktøy-vinduet og du kommer tilbake til Verktøy-skjermen.

Trinn 5: Velg ditt foretrukne ominstalleringsalternativ

Det er nå faktisk to alternativer i Utilities-vinduet som du kan velge mellom. Den første er Time Machine backup. Hvis du har for vane å sikkerhetskopiere med Time Machine regelmessig og en dag ved et uhell sletter en hel haug med systemfiler, kan du bare rulle datamaskinen tilbake til en Time Machine-sikkerhetskopi fra dagen før.

Dette vil tilsvare en systemgjenoppretting på en Windows-PC. Men jeg bruker ikke Time Machine (jeg tar sikkerhetskopien manuelt). Så for meg og andre som meg er det eneste andre alternativet å velge alternativet “Installer macOS på nytt”. Så fortsett og klikk på det, og klikk deretter “Fortsett” når du blir bedt om det.

Trinn 6: Lat som du leser brukeravtalen

Du vil nå bli bedt om å lese brukeravtalen. Gjør det alle andre gjør og late som du leser det og klikk “Godta”. Ikke bekymre deg, Apple får aldri vite det. Velg nå en disk som du vil installere operativsystemet på. I mitt tilfelle er det bare én rekord. Velg det og fortsett. Reinstalleringsprosessen vil nå begynne. Datamaskinen vil starte på nytt flere ganger i løpet av prosessen, og det kan ta opptil en time eller mer å fullføre. Det fine er at den gjør alt av seg selv fra nå av, slik at du kan gå ut og gjøre noe annet i mellomtiden. Du sitter ikke fast og stirrer på skjermen og ser livet ditt glippe unna.

Trinn 7: Tilbakestill alt igjen

Når systemet har blitt installert på nytt, må du begynne den kjedelige prosessen med å sette ting tilbake som de var. Dette vil inkludere:

  • Slå på brannmuren.
  • Aktiverer FileVault.
  • Oppstartsdiskkryptering.
  • Installer appene dine på nytt.
  • Gjenopprett viktige filer på datamaskinen fra sikkerhetskopiene.
  • Legger til en PIN-kode for skjermlås.

I utgangspunktet må du gå gjennom Systemvalg og sjekke alt én etter én. Datamaskinen har nå gått tilbake til fabrikkinnstillingene, så eventuelle endringer og tilpasninger som er gjort tidligere vil forsvinne.

Det kan interessere deg: Hvordan ta opp videoer av profesjonell kvalitet på iPhone

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.